Heeft u het ook wel eens meegemaakt, een boven een irritatie uitstijgende incident in het verkeer? Niet eenvoud een dikke vinger die naar u wordt opgestoken of u geen voorrang krijgt. Nee, een situatie waar iemand doelbewust levensbedreigende acties uithaalt in het verkeer, om welke reden dan ook, en waarvan u het slachtoffer bent of eigenlijk had kunnen worden.
“Vroeger” wilde ik dan nog wel eens zo iemand “terugpakken” of narijden. Dat heeft geen zin, zo is mij gebleken. Integendeel. Ik heb meegemaakt dat iemand uit zijn auto kwam en met een honkbalknuppel op mijn auto wilde inslaan. Zo ver liet ik het natuurlijk niet komen. In een reflex ben ik gevlucht, maar door de paniek verliep ook die vlucht niet zo veilig. Het gaat me echter te ver om dergelijke acties van anderen zo maar naast me neer te leggen. Niet uit rancune, maar het kan gewoon niet. We tolereren het immers ook niet als iemand ons in het café of op straat probeert van het leven te beroven. Maar kennelijk wel in het verkeer.
Om niet meer in onverkwikkelijke situaties terecht te komen zoals die met de honkbalknuppel, ging ik op het internet op zoek naar een camera om verkeerscriminaliteit vast te kunnen leggen en op die manier er toch iets aan te kunnen doen. Al na een paar minuten zoeken vond ik er al een die daar speciaal voor is gemaakt. De beelden zijn niet perfect, maar wel scherp en stabiel goed genoeg om als bewijs te kunnen dienen. Ook wordt het geluid opgenomen, vooral van in de auto. Per GigaByte geheugen neem je ongeveer een uur op. Als het geheugenkaartje vol is wordt over het eerst opgeslagen uur weer opgenomen. Na een incident is het dus verstandig om het kaartje te vervangen of in elk geval uit de Accident Recorder te halen, zoals het ding heet. Het apparaat is klein genoeg om achter de achteruitkijkspiegel volledig uit uw eigen zicht te monteren.
De camera kijkt als het ware als een koe. Alles wat aan de voorzijde van de auto gebeurt staat dus op film. Men zou kunnen overwegen om er ook een aan de achterzijde van de auto te maken.
Kort na de aanschaf en zeer eenvoudige installatie van het apparaat heeft het zijn nut al bewezen c.q. had ik beet. Ik reed op de A2 van Grathem naar Kelpen met ongeveer 120 km per uur, toen ik een vrachtauto wilde inhalen, richting aangaf naar links, op de linker rijstrook reed en toen ik de vrachtauto passeerde deze ook richting aangaf naar links en mij haast plette tussen zijn combinatie en de vangrails, ware het niet dat ik een noodstop heb gemaakt om me te bevrijden. Sinds 1 januari 2008 kan men, sinds de invoering van de Wet Mulder voor kleine verkeersovertredingen, weer aangifte doen bij de politie. Maar eigenlijk ging het hier om veel meer dan alleen het verzuim voorrang te verlenen, zodat aangifte toch al mogelijk was. Ik heb de aangifte inderdaad kunnen, dus deze is keurig opgenomen. Vervolgens heeft de politie de zaak geseponeerd, omdat de vrachtwagenchauffeur in de ogen van de (beginnende) agent niets fout zou hebben gedaan. De beelden liegen niet en spreken boekdelen. Daarom heb ik bij de officier van justitie beklag gedaan tegen dit sepot. Zoals gebruikelijk wijst de officier bijna al deze bezwaarschriften af, zonder ook maar enige motivering. Vervolgens ben ik naar het gerechtshof gestapt, dat de zaak wel serieus zal bekijken, althans zo is mijn ervaring met de gerechtshoven. Het gerechtshof kan het Openbaar Ministerie gelasten alsnog tot opsporing en vervolging over te gaan. Overigens zal ik naar alle redelijkheid en selectief gebruik maken van de mogelijkheid om aangifte te doen tegen medeweggebruikers, anders ziet het er – gelet op het feit dat je bij nagenoeg elke rit wel een “idioot” in het verkeer ziet – naar uit dat ik dagenlang op het politiebureau kan gaan zitten.
Naast het op deze wijze aanpakken van het kwaad op de weg, biedt de Accident Recorder ook een uitkomst om te controleren of personeel goed omgaat met bedrijfsauto’s en kunnen de beelden als bewijsmiddel van groot belang zal als u betrokken bent bij een aanrijding.
Voor € 237 beschikt u over een Accident Recorder. Te bestellen bij Car Guardian op www.carguardian.nl. Op deze website treft u ook voorbeelden aan van gemaakte opnames, zodat u een indruk van het doel en de kwaliteit krijgt. Een screenshot van een opname ziet u bij dit artikel. Op www.youtube.com kunt u onder zoekwoord “Accident Recorder” ook nog opnames bekijken.