Geen excuses na vergiftiging door abrikozenpitten

Terug

Onze cliënt X at in december 2017 een half zakje abrikozenpitten. Ze lagen gewoon naast de cashewnoten in de winkel. Het werd hem bijna fataal. Abrikozenpitten zijn namelijk giftig en een handjevol kan al dodelijk zijn. De zuurgraad in zijn bloed was veel te laag. Volgens de internist bij de eerste hulp had hij al dood moeten zijn. Hij zou het dus niet gaan halen en zijn kinderen moesten direct komen. Uren later stabiliseerde de situatie. Uiteindelijk is X er na enkele maanden relatief goed uit gekomen.

Op het zakje stond weliswaar “maximaal vijf pitten per dag”, maar niet waarom. Deze melding voorkomt niet dat mensen er toch meer van kunnen nemen en bovendien stond deze niet duidelijk c.q. als een waarschuwing, bijvoorbeeld met grote letters of in kleur, op de verpakking.

Ook volgt uit een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid een maximum van slechts 1 grote pit of 3 kleine. Deskundigen vinden het dan ook heel onverstandig dat abrikozenpitten gewoon in de winkel liggen. In januari 2007, dus ruim 10 jaar voordat X de pitten kocht en at, adviseerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de Minister al maatregelen te nemen tegen de consumptie van het nuttigen van te veel abrikozenpitten. Maar de Minister greep niet in.

De NVWA (de nieuwe VWA) heeft de pitten die X kocht onderzocht. Er bleek een hoge waarde waterstofcyanide in te zitten. Het bedrijf waar de pitten zijn gekocht heeft een publiekswaarschuwing verzonden en de leverancier heeft al zijn afnemers de desbetreffende partij uit de handel laten halen.

X zelf kreeg taal noch teken van het bedrijf, dus ook geen excuses. Uiteindelijk werd een aansprakelijkstelling verstuurd. Pas geruime tijd hierna kwam er een bloemetje, maar zónder excuses. De zaak is nu, inmiddels 2019, formeel en goed afgehandeld via de verzekeraar van het bedrijf, dat wel.

Terug
BEL NU
VERKEERSBOETES