Limburger is belastingdienst telkens te slim af

Terug

Hij wist door zijn procedures de id-kaart tijdelijk gratis te krijgen, vocht de belastingvrijstelling van de koning aan en heeft nu de Belastingdienst op de knieën gekregen in een zaak over het privégebruik van Leaseauto’s.

Gisteren deed de Hoge Raad uitspraak in een zaak die is aangespannen door de Beegdense jurist Clemens Meerts. Leaserijders die teveel privékilometers maken, hoeven niet meer bang te zijn voor de camera’s boven de snelweg. Beelden van die camera’s mogen niet meer door de Belastingdienst gebruikt worden om te bewijzen dat leaserijders op plaatsen reden waar ze volgens hun eigen rittenregistratie nooit zijn geweest, zo stelt de Hoge Raad.

Dat Raad besliste dat in twee zaken die zijn aangespannen door de Beegdense jurist Clemens Meerts en een andere zaak. Volgens Meerts zal de Belastingdienst meteen moeten stoppen met het gebruik van de gegevens. De camera’s boven de snelwegen zijn opgehangen om snel kentekens te scannen en zo eventuele gestolen auto’s of auto’s van criminelen te volgen. De belastingdienst tapte deze gegevens met toestemming van de politie af om de kentekengegevens te vergelijken met die van leaserijders die zeggen dat ze niet meer dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijden. In dat geval hoeven die geen bijtelling te betalen voor het gebruik van de leasewagen.

Meerts zegt zelf ook nog enigszins verrast te zijn door de vergaande uitspraak. Het gaat om enorme bedragen, stelt hij. Een van zijn cliënten kreeg een naheffing van tienduizenden euro’s omdat hij te veel privé zou hebben gereden. De Hoge Raad heeft de kwesties nu terugverwezen naar het gerechtshof. Dat moet kijken of er zonder de camerabeelden nog voldoende bewijs is om de naheffing te handhaven.

Bron: Dagblad de Limburger

Terug
BEL NU
VERKEERSBOETES