Oldtimer aanschaffen: 10 tips

Terug

Er worden fundamentele fouten gemaakt bij het aankopen van een oldtimer. De tips zijn misschien niet heel verheffend, maar net als open deuren worden ze nu eenmaal te vaak niet daadwerkelijk gebruikt! Vink de tips af om te zorgen dat u geen tip onbenut laat, want dat doet pas de (open) deur dicht. Hoe kunt u de ergste blunders voorkomen?

 

1. Bepaal het gewenste voertuig

Voordat de eigenlijke zoektocht naar de juiste klassieker begint, moet iedere potentiële koper voor zichzelf duidelijk hebben wat het gewenste voertuig is. Dat lijkt eenvoudig, maar men moet serieus kijken naar emoties, herinneringen, verlangens, financiële mogelijkheden (denk ook aan de kosten na aanschaf) en praktische overwegingen (tweezits cabrio’s zijn niet goed geschikt als een gezinsauto).

 

2. Doe uitgebreid onderzoek, controleer aanbiedingen en prijzen

Wie voor het eerst begint met de klassieker hobby moet zich van te voren goed informeren. Raadpleeg reviews van de gewenste auto. Het is aan te bevelen ook te informeren bij autoclubs die waardevolle informatie, tips en adviezen voor het gewenste voertuig kunnen bieden. Vergelijk de huidige prijzen via het internet en advertenties. Bezoek merk meetings of beurzen. Bedenk wel dat er verschillen tussen eerdere of latere modeljaren zijn en dat verschillende motoren of andere uitrustingsniveaus een aanzienlijke invloed op de prijzen kunnen hebben. Dat is niet zo eenvoudig te doorzien met alle opties, accessoires, kleuren, originaliteit en de geschiedenis van de aangeboden voertuigen. Hoe langer en beter je jezelf informeert, hoe lager het risico is dat je onnodige kosten bij de aankoop betaalt.

 

3. Niet gelijk bij de eerste bezichtiging “toeslaan”! Het is beter om door meerdere bezichtigingen ervaring te krijgen

Probleem bij de aanschaf van een oldtimer zijn in het algemeen de emoties en motivatie. Zodra we een type voertuig op het oog hebben en een op het eerste gezicht leuke aankoop in het achterhoofd, is het meestal moeilijk om rationeel de feiten te onderzoeken en een doordachte keuze te maken. Daarom is het van belang om niet bij de eerste bezichtiging te kopen. Bovendien: Lang niet altijd is de eerste auto ook de beste. Alleen wanneer je meerdere voertuigen hebt vergeleken en verschillende aanbiedingen hebt gezien, kun je beter beoordelen of het aangeboden voertuig een de prijs waard is.

 

4. Wanneer het serieus wordt: Neem tenminste één ervaren expert mee en vraag deskundig advies

Ga nooit alleen een oldtimer aanschaffen! Het is belangrijk om altijd minstens één deskundige aan de zijkant te hebben. Het is natuurlijk belangrijk begeleid te worden door een juiste deskundige. Niet elke auto-expert is oldtimerexpert en niet elke oldtimerexpert is goed bekend met elk type voertuig. Informeer daarom naar een expert voor uw droomauto. Het is raadzaam om daarnaast een goed geïnformeerd lid van een autoclub te vragen om u te begeleiden. De tips die je kunt krijgen zijn vaak gratis, maar tegelijk onbetaalbaar. Uw partner is een goede extra aanvulling, want deze heeft meestal geen belang in het kopen van het voertuig en kijkt dus niet door de rose bril van u als potentiële koper.

 

5. Noteer alle positieve opmerkingen van de verkoper over het voertuig en zet deze garanties in het contract

Wie wat en wanneer zei bij de bezichtiging is later in gerechtelijke procedures nooit precies vast te stellen. Verkopers prijzen hun voertuig meestal zeer positief aan. Het is belangrijk dat alle verklaringen van de verkoper (in de advertentie, bij de bezichtiging of verdere communicatie) worden gespecificeerd in het contract. Als een verkoper iets
belooft, maar dit niet in het contract zet, moet maximale terughoudendheid worden geboden. Belangrijk: De advertentie bevat belangrijke verklaringen over de staat van het voertuig. Deze dient te worden bewaard. Print internetadvertenties direct, in kleur en zorg ervoor dat de randen niet worden afgesneden. Vaak zijn dergelijke advertenties, wanneer zich gebreken voordoen of worden ontdekt, niet meer toegankelijk.

 

6. Controleer de papieren

Wanneer u een oldtimer aanschaft zijn niet alleen het plaatwerk en de mechaniek belangrijk, maar ook de autopapieren en de identiteit van de verkoper. Laat de eigenaar een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs met foto tonen. Vergelijk de gegevens van het kentekenbewijs met de identiteit van de verkoper. Als er verschillen zijn, is voorzichtigheid geboden. Controleer vervolgens zorgvuldig of de verkoper ook de eigenaar is. De vermelding op het kentekenbewijs is onvoldoende! Controleer de voorafgaande koopovereenkomst. Vraag om een kopie. Bij gebreke van een voorafgaande koopovereenkomst kan worden gekeken of er meerdere documenten zijn waarmee de eigendom waarschijnlijk juist is, zoals verzekeringspolissen en onderhoudsfacturen met de juiste tenaamstelling. Zijn er uit het verleden facturen, kwitanties, foto’s of andere documenten die gestelde reparaties of restauratie kunnen bevestigen?

 

7. Raadpleeg deskundigen en andere adviseurs zonder de verkoper voor u het contract sluit

Intern overleg is belangrijk om argumenten in alle rust te kunnen delen. Laat je niet haasten. Stel na de interne discussies een prijslimiet en controleer uw budget.

 

8. Prijsonderhandelingen voeren

Vraag ook hierbij hulp van uw adviseurs. Beargumenteer objectief, wijs op defecten, prijzen, komende reparaties, achterstallig onderhoud etc. Indien dit nodig is, maak dan je eigen prijslimiet bekend. Overweeg of u het voertuig per se wilt hebben of dat er ook alternatieven zijn. Wie kan wachten, kan vaak later hoge kortingen onderhandelen. Voor koopje is echter van toepassing: toeslaan en niet proberen de laatste euro’s er af te onderhandelen. Wees voorzichtig met betalingen. Betaal nooit vooruit.

 

9. Het koopcontract altijd schriftelijk afsluiten

Dit is een zeer belangrijke regel. Degenen die beweren op te treden namens de eigenaar, moeten een deugdelijke schriftelijke volmacht hebben. Vraag hiervan een origineel exemplaar en identificeer de gevolmachtigde. Als je koopt van de “verkeerde” verkoper kan het zijn dat je (zonder restitutie van de aankoopprijs!) het voertuig terug moet geven aan de rechtmatige eigenaar. Controleer de koopovereenkomst. Welke bepalingen bevat de koopovereenkomst? Zijn er passages die u niet begrijpt of waarmee u het niet eens bent? Als de koopovereenkomst meerdere pagina’s bevat, moeten alle pagina’s worden ondertekend door alle partijen. Het is belangrijk dat iedere partij een door beide partijen origineel en ondertekend exemplaar van het contract ontvangt.

 

10. Staat van het voertuig en omvang van het verkochte

Specificeer in het contract alles wat bij het voertuig geleverd is: documentatie, accessoires, onderdelen, banden etc. Bij het overdragen van het voertuig moeten foto’s (denk aan close-ups) worden gemaakt om de toestand van het voertuig bij aflevering te documenteren. Hiermee kan een afleveringsrapport worden gemaakt, waarin de partijen, datum, tijd en eventuele bijzonderheden worden vermeld. Het is belangrijk dat iedere partij een door beide partijen origineel en ondertekend exemplaar van het afleveringsrapport ontvangt

Terug
BEL NU
VERKEERSBOETES