Weer gedoe rond ‘foutparkeren’ aan singel Roermond: bekeuring vernietigd vanwege onduidelijke situatieTerug

Dagblad de Limburger 30/12/2022 - Gertie Driessen


Roermond

De herinrichting van de Willem II Singel blijft de gemeente Roermond hoofdbrekens bezorgen. Wederom heeft het gerechtshof een bekeuring voor foutparkeren vernietigd. Dit keer omdat de situatie niet duidelijk is.

Een strook klinkers kan officieel wel aangemerkt worden als trottoir, maar als dat voor de verkeersdeelnemer niet duidelijk is, gaat die vlieger niet op. Dat is kort samengevat de redenering die het gerechtshof volgt in een zaak die jurist Clemens Meerts namens een Roermondenaar heeft aangespannen. Daarmee hoeft de man geen boete voor foutparkeren te betalen.

Het is al de tweede keer dat de gemeente het onderspit delft als het om parkeren op de Willem II Singel gaat. Na de reconstructie van de singel is parkeren aan één zijde van de weg verboden. Dat wordt met borden aangegeven, alleen is de situatie qua wegdek niet bepaald overzichtelijk. Er ligt een trottoir in donkere klinkers, een fietspad in een lichtere uitvoering, weer een strook donkere klinkers onderbroken door bomen, daarnaast een busbaan en dan komt pas de rijbaan.


Verwarring

Al die stroken geven de weg een fraaier aanzien, maar zorgen voor verwarring bij automobilisten, mede omdat aan de andere kant van de weg gewoon geparkeerd mag worden. Menig
automobilist zette zijn auto op de strook tussen de bomen en kreeg een boete, die sommigen via Meerts aanvochten. In 2017 al oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat alle hogerberoepszaken over verkeersboetes afhandelt, dat Roermond foutparkeerders ten onrechte bekeurd had. Volgens internationale verdragen geldt een parkeerverbod louter voor de rijbaan en niet voor ernaast gelegen bermen of stroken.

Om herhaling te voorkomen, bedacht de gemeente destijds een geitenpaadje. Ze legde via een verkeersbesluit vast dat de bewuste strook klinkers een trottoir is en daarop mag je niet parkeren. Dus kreeg een andere Roermondenaar die op 28 juli 2018 zijn auto vlakbij zijn woning op de strook geparkeerd had een bekeuring, nadat hij een paar dagen eerder al twee waarschuwingen had gehad. Ook deze man nam jurist Meerts in de arm en vocht de verkeersboete tot aan de hoogste rechter aan.


List

En met succes. Het hof kwam onlangs tot het oordeel dat de gemeente de strook weliswaar als trottoir heeft bestempeld, maar dat ter plekke aboluut niet duidelijk is dat het om een voetpad gaat. Er ligt immers eenzelfde strook klinkers aan de andere kant van het fietspad pal naast de woningen. Dat betekent dat de gemeente wederom een ‘list’ zal moeten verzinnen. Een reactie kon de gemeente vrijdag in verband met de kerstvakantie niet geven.

Terug
BEL NU
VERKEERSBOETES