Stop Regiotaxi onjuist

Terug

LEUDAL – De gemeente Leudal erkent niet goed te hebben gecommuniceerd over het afschaffen van de Regiotaxi, een voorziening voor mensen met een beperking. Zeventien inwoners die bezwaar hebben aangetekend tegen het besluit, zijn allemaal in het gelijk gesteld.

De gemeente Leudal besloot in januari om te bezuinigen op de Regiotaxi. Ouderen boven de 75 jaar kregen, in tegenstelling tot voorheen, niet meer automatisch een taxipas waarmee ze met de Regio
taxi konden reizen. Daarnaast kregen 990 mensen met een WMO-indicatie het verzoek de pas in te leveren omdat ze er minstens een jaar geen gebruik van hadden gemaakt.
Zeventien inwoners hebben vervolgens afzonderlijk van elkaar bezwaar aangetekend tegen het besluit. Een vrouw uit Neer maakte bijvoorbeeld geen gebruik van de Regiotaxi, maar had dezelfde pas nodig om van het openbaar vervoer gebruik te kunnen maken. Dat deed ze een paar keer per week. Samen met zestien andere bezwaarmakers is ze in het gelijk gesteld en heeft haar pasje terug gekregen.
De gemeente erkent in een toelichting dat het besluit niet goed is gecommuniceerd. „We kunnen ons voorstellen dat mevrouw niet op de hoogte was, mede omdat wij onvoldoende voorlichting hierover hebben gegeven en daarmee de gevolgen van het intrekken van de voorziening voor haar onredelijk grote gevolgen hebben”, schrijft de gemeente in een toelichting.
Oppositiepartij Ronduit Open vroeg maandag in een brief aan het college van B en W om opheldering. De partij vindt dat de uitspraak betrekking heeft op álle mensen die hun recht op de Regiotaxi kwijt zijn geraakt. „Ik verzoek u betrokken burgers te informeren en hun alsnog hun rechten toe te kennen die hen zijn ontnomen”, schrijft raadslid Thieu Wagemans. Het college laat in een reactie aan Ronduit Open weten dit niet van plan te zijn. „Voor klanten die geen bezwaar hebben aangetekend is het besluit onherroepelijk geworden. Hun resteert de mogelijkheid een nieuwe aanvraag in te dienen.”
Vorig jaar erkende de gemeente ook al eens slecht te hebben gecommuniceerd rondom de afschaffing van het leerlingenvervoer. Dat besluit werd toen opgeschort.
Gemeente Leudal was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Dagblad De Limburger

Terug
BEL NU
VERKEERSBOETES